Sempena Ramadan dan Syawal yang bakal menjelma ni saya nak kongsi resepi kuih raya yang selalu saya buat. Kalau saya tak buat kuih ni memang tak meriahlah raya di Pekan Meru dan Pekan Kuala Pilah.
BISKUT CORNFLAKES
250 gm butter
6 aun gula castor
2 biji telur
1 kotak cornflakes
10 aun tepung naik sendiri
1 tbs. esen vanilla
CARA MEMBUAT
Pukul butter dan gula castor
Masukkan telur sedikit demi sedikit dan gaul hingga rata
masukkan esen vanilla
Masukkan tepung naik sendiri
Ramas cornflakes dan taburkan atas dulang
sudukan sedikit adunan dan salutkan dengan cornflakes tadi
Bakar hingga masak
BISKUT BADAM
250 gm butter
11/2 cawan gula castor
3/4 cawan serbuk koko (masak dengan sedikit air)
1 cawan tepung jagung
3 cawan tepung gandum
2 biji kuning telur
1 tbs esen vanilla
1/2 kilo ground almond (Badam hancur)
CARA MEMBUAT
Pukul butter dan gula castor hingga kembang
masukkan esen vanilla dan kuning telur
masukkan koko dan gaul hingga rata
masukkan tepung jagung
masukkan ground almond
masukkan tepung
sudukan sedikit adunan tadi dengan garpu
Bakar hingga masak
ALMOND LONDON
250 gm butter
3 oz gula castor
1 sudu besar empleks
badam yang telah dibakar
cup cakes
cooking coklat
21/2 cawan tepung gandum
2 cawan nestum kasar
3 sudu besar tepung hong kwee (kaler biru)
badam cincang untuk hiasan
CARA MEMBUAT
Pukul butter dan gula hingga kembang
masukkan empleks dan tepung hong kwee
masukkan nestum dan tepung kemudian gaun hingga jadi doh
salutkan badam dengan adunan tadi dan bakar hingga masak
Setelah masak masukkan biskut dalam paper cup dan curah cooking coklat yang telah dicairkan (double boiler) dan hias dengan badam cincang
COKLAT CIP
250 gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan brown sugar
31/2 tepung naik sendiri
8 oz coklat chip
6 oz hazelnut
6 oz slices almond
2 biji telur
1 sudu besar koko
1 tbs esen vanilla
CARA MEMBUAT
Pukul butter dan gula hingga kembang
Masukkan telur dan esen vanilla
masukkan coklat cip, hazelnut dan badam
masukkan koko
masukkan tepung
bentukkan adunan tadi ikut cita rasa anda dan bakar hingga masak
Sebenarnya banyak lagi resepi yang nak di kongsi. Lain kali saya akan tuliskan lagi. Gambar kuih tak dapat ditunjukkan lagi sebab belum hari raya.
BISKUT CORNFLAKES
250 gm butter
6 aun gula castor
2 biji telur
1 kotak cornflakes
10 aun tepung naik sendiri
1 tbs. esen vanilla
CARA MEMBUAT
Pukul butter dan gula castor
Masukkan telur sedikit demi sedikit dan gaul hingga rata
masukkan esen vanilla
Masukkan tepung naik sendiri
Ramas cornflakes dan taburkan atas dulang
sudukan sedikit adunan dan salutkan dengan cornflakes tadi
Bakar hingga masak
BISKUT BADAM
250 gm butter
11/2 cawan gula castor
3/4 cawan serbuk koko (masak dengan sedikit air)
1 cawan tepung jagung
3 cawan tepung gandum
2 biji kuning telur
1 tbs esen vanilla
1/2 kilo ground almond (Badam hancur)
CARA MEMBUAT
Pukul butter dan gula castor hingga kembang
masukkan esen vanilla dan kuning telur
masukkan koko dan gaul hingga rata
masukkan tepung jagung
masukkan ground almond
masukkan tepung
sudukan sedikit adunan tadi dengan garpu
Bakar hingga masak
ALMOND LONDON
250 gm butter
3 oz gula castor
1 sudu besar empleks
badam yang telah dibakar
cup cakes
cooking coklat
21/2 cawan tepung gandum
2 cawan nestum kasar
3 sudu besar tepung hong kwee (kaler biru)
badam cincang untuk hiasan
CARA MEMBUAT
Pukul butter dan gula hingga kembang
masukkan empleks dan tepung hong kwee
masukkan nestum dan tepung kemudian gaun hingga jadi doh
salutkan badam dengan adunan tadi dan bakar hingga masak
Setelah masak masukkan biskut dalam paper cup dan curah cooking coklat yang telah dicairkan (double boiler) dan hias dengan badam cincang
COKLAT CIP
250 gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan brown sugar
31/2 tepung naik sendiri
8 oz coklat chip
6 oz hazelnut
6 oz slices almond
2 biji telur
1 sudu besar koko
1 tbs esen vanilla
CARA MEMBUAT
Pukul butter dan gula hingga kembang
Masukkan telur dan esen vanilla
masukkan coklat cip, hazelnut dan badam
masukkan koko
masukkan tepung
bentukkan adunan tadi ikut cita rasa anda dan bakar hingga masak
Sebenarnya banyak lagi resepi yang nak di kongsi. Lain kali saya akan tuliskan lagi. Gambar kuih tak dapat ditunjukkan lagi sebab belum hari raya.
No comments:
Post a Comment